Randonee van de Cevennes 80km

Het was tijdens de tweede helft van augustus dat we besloten om in gezinsverband te gaan wandelen met twee kinderen van 17 en 14 jaar, de randonee van de Cevennes. Vanaf het begin hadden we het idee van te backpacken, vertrekkend vanuit een vakantiehuis, waar we na onze wandeling van een week rust-vakantie konden genieten. Voor ons was het een primeur. Door een vriend wandelaar, die ons zijn wandel avonturen vertelde, kregen we het water in de mond.

Maar waar? Dit was het eerste probleem dat leek moeilijk op te lossen, bij voorkeur een wandeling door een gebied dat niet al te plat of te bergachtig is, waar we een goede kans om mooi weer hebben, maar niet te warm hebben, een tocht via een lus, en bovendien wilden we niet lopen langs asfaltwegen.

Al snel viel de keuze op de Cevennen, het wandelpad GRP, een goed compromis: de auto veilig op de parkeerplaats van het vakantiehuis achter te kunnen laten, tochten van rond de 15 km per dag op goed gemarkeerde paden, te midden van de ongerepte natuur een wandeling van ongeveer 80 km in 7 dagen, halfweg afgewisseld met een idyllische treinrit van 40 km.

Gekozen vertrekpunt: Gite La Boissière het vakantiehuis van Herman, verwelkomt u hartelijk. Een eenvoudig maar gezellig en sfeervol vakantiehuis.

Dag 1 La Boissière -> Dépoudent 8 km

Here we go! Warmup van 8 km. Een kleine tocht brengt ons aan voet van het dorpje Thines, gelegen op een rotspunt. Hier kan je je drinkwater flessen bijvullen aan het kraantje naast de begraafplaats met zuiver bronwater. Dan is het een nieuwe klim door een bos van kurkeiken en zeer geurige pijnbomen, die zal ons leiden naar bijna 900 meter. Hier nemen we een deel van een oude Romeinse weg en dan terug naar waar we verwacht worden in Dépoudent bij "Monsieur Chat", en zijn gîte (slaapzaal).
Een gedenkwaardige stop. Een rustieke plaats met een terras onder een pergola, met een adembenemend uitzicht over de vallei van de Chassezac , en een sympathiek onthaal van deze zeventigjarige die u hartelijk laat proeven van de lokale keuken, als een kip met kastanjes, tomaten rechtstreeks uit zijn tuin, zijn kiwi's of pruimen, zelfgemaakte wijn ...

Dag 2 Dépoudent -> Chambonas 13 km

Het dagprogramma: de afdaling, een lange afdaling met soms steile en rotsachtige gedeelten: niet altijd gemakkelijk te wandelen. Maar na een tijdje we gingen door Saint-Jean-de-Pourcharesse waarvan de kerk vijf klokkentorens heeft, waarvan vier zonder klok. In Chambonas een klein dorpje, gedomineerd door zijn kasteel, we verbleven in gite Les Sources, voorzien van alle comfort en een heel mooi zwembad. Er zijn ook 2 restaurants in Chambonas.

Dag 3 Chambonas -> La Pauze(Malbosc) 13 km

Vandaag een moeilijke tocht. Na Les Vans, klimt het meer dan 4 km met een klim van 400 meter, tot Brahic. Dan gaat het vrij goed naar beneden, minder dan 300 meter in 2,5 km waarvan 150 meter minder dan 1 km, daar is er het riviertje dat erg verleidelijk is om te picknicken ... Het waren zware beklimmingen: 250 meter hoogte verschil op iets meer dan 1 km is erg vermoeiend. Even wat paniek, we hebben nog maar iets meer dan een liter drinkwater (voor vier personen!).
Gelukkig is het ergste voorbij is en we doen een rustige afdaling van twee kilometer. En dit is waar de uitzondering de regel bevestigt: zoals we hebben nooit een probleem gehad met drinkwater, we vragen aan een spelend kind, of zijn ouders thuis zijn en of ze onze bidons konden vullen met kraantjeswater.
Verfrist vervolgen we onze reis, die zal eindigen met een grote klim naar de charmante huisje van La Pauze, waar we verwachten dat onze gastvrouw, mevrouw De Roo, een vrouw vol energie. 'S Avonds eten we in de "table d'hotes La Pauze", die, eerlijk gezegd, de moeite waard was!

Dag 4 La Pauze(Malbosc) -> Genolhac 16 km

Na een ontbijt op het hoogste punt van de woning, nemen we "de weg". Vanaf het ogenblik dat we de muur van het huis gepasseerd waren gaat het omhoog en weer omhoog, overbrug je in minder dan 6 km van een hoogte van 420m tot 880m! Met de nodige fysieke inspanning. Maar de inspanning is de moeite waard omdat, het uitzicht is indrukwekkend. We observeren de Cevennes en de Ardeche, met in de verte het kasteel van Aujac, een prachtig middeleeuws monument.
Zodra dit prachtig uitzicht achter ons hebben gelaten beginnen we aan de afdaling. Dit is eerder een uitdaging omdat we naar beneden gaan in minder dan 4 km, tot 320 meter (of 560 m hoogteverschil) daar bevinden we ons aan de oevers van de Cèze. Ideale plaats voor een picknick, genietend van een adembenemend uitzicht.
In Genolhac kan je de trein nemen van 18u40 naar La Bastide-Puylaurent, zeer mooi treintraject voor bergen en valleien ongewijfeld het mooiste van Frankrijk! Je kan natuurlijk ook verder wandelen in 3 dagen voor de tocht van 40km te overbruggen.
In La Bastide verblijven we in de gite "L'Etoile" bij Philippe, waar u geniet van een gigantische maaltijd in dit sfeervol huis.

Dag 5 La Bastide -> St Laurent les Bains 8 km

0p het gemak naar St Laurent les Bains via de abdij van Notre Dame des Neiges. Zachte beklimming van ongeveer zes kilometer in het zacht glooiende land landschap, dan dalen vrij sterk Saint-Laurent-les-Bains, ongeveer 2 km, langs een oude uitkijktoren. Overnachting in de gite "Le Chat Bleu".

Dag 6 St Laurant les Bains -> Montselgues 16 km

De tocht worden steeds ernstiger richting Montselgues. Het terrein is zeer heuvelachtig en het is verbazingwekkend hoe de vegetatie verandert als functie van de hoogte en de richting van het land: bossen van kastanje voor grote delen van de heide die een prachtig beeld van Deep Purple geven. Dan een rustige, landelijke landschap dat we afgedaald zijn via de gehuchten en Laval d'Aurelle Ourlette. Verder, een kleine picknick naast het heldere water van een erg koude rivier.
We beginnen het aan onze kuiten te voelen we bereiken nu ook hoogten van 1100 meter flirten met hoogteverschillen van 400 meter. Het water loopt snel, na het gehucht Pradon bereikten we Montselgues, zeer rustig dorpje, zijn we van harte welkom in de gite "La Fage" waar we een stevige maaltijd verwachten en een goede nachtrust.

Dag 7 Montselgues -> La Boissière 6 km

Nu gaat het altijd naar beneden van 1000 meter naar 650 meter. We volgen het kronkelig dal van de rivier de Thines, die we continue horen en vaak ook zien. Na een halve dag stappen genoten we van onze welverdiende week rust vakantie in Gite La Boissière.

Happy Trails!

Dépoudent: Gîte d’étape, M. Chat, 04.75.39.48.58
Chambonas: Gîte d’étape, M. Roux, 04.75.37.24.99
Malbosc: La Pause, Chambres d’hôte, M. De Roo, 04.75.36.00.47
Aujac : Chambres et tables d’hôte, M.Vignial, 04.66.61.20.37. Gîte d’étape, M. Cadet, 04 66 61 55 05
Génolhac : Gîte d’étape communal, 04.66.61.18.32. Gîte d’étape et chambres d’hôte, M. Lemaire, 04.66.61.10.01
Villefort : Les Sédariès, M. Thomas, 04 66 46 84 33, Chambres et tables d’hôtes L’Affenadou, M. Manifacier, 04.66.46.97.23
Prévenchères : Albespeyres, Gîte d’étape, M. Galland, 04.66.46.06.47
La Bastide Puylaurent : Gîte d’étape et de séjour “L’Etoile”, 04.66.46.05.52
St Laurent les Bains : Gîte d’étape, Melle Gonzales Sylvie, 04.66.46.49.37
Loubaresse:Gîte d’étape et tables d’hôte, M. Skuras, 04.75.88.99.38
Montselgues: Gîte d’étape, M. Fournier & M. Dury, 04 75 36 94 60
 

 

meer nieuwsbrieven

www.thines.zweb.be | webdesign CtrlZ | © CtrlZ 2023